DESPRE NOI

Suntem tineri, dar am adunat într-o afacere de familie pusă pe picioare la oraş, bucate făcute după reţetele moştenite de la bătrânii noştri bunici de la sat, sârbari respectabili de-i stie tot Buzăul. Păi cum Doamne fereşte să uit când venea Crăciunul şi mă duceam la bunici în fundul grădinii prin troienele cât mine la tăiatul porcului.  Şi ce-l mai călăream înainte să-l pârleasca şi ce chiote erau pe mine de ştia tot satu că porcul nostru şi-a dat obştescul sfârşit.  Cu obrajii roşii ca vinul fiert veneam în casă şi stăteam lângă bunica când făcea cârnaţii, ţineam maţele să iasă bine,  să nu se crape. Pârleam şorici şi slană în sobă şi mâncam cu varză murată. Asta-i cu Crăciunul,  dar când tăiau hălcile de carne pentru babic…că nu-i sârb de nu are babic, şi nu ne trebuia ocazie specială să-l mâncăm, ba mai mult facea bunica: omlete cu babic, tocăniţe, ciorbe de zarzavat cu babic, ciulama de ciuperci cu babic, hohooo câte şi mai câte!

Şi-am crescut,  şi am fost invadată ca noi toţi de E-uri şi aditivi şi conservanţi şi peste toate astea de moderna emblemă ECO. M-am gândit bine… ce toţi acum spun cu nasu-n vânt că-i eco, că sună cool, de secolul XXI, că de … de fapt e mâncarea sănătoasă, deliciosă făcută cu dragoste şi răbdare de mâinile bătotorite ale bunicilor mei de care mie mi-a fost dor cât am stat şi-am tot sperat să o gasesc prin magazine.  Şi-am zis să profit că tot mai sunt în viaţă bunii mei bunici şi să le redau bucuria de a face bucate tradiţionale cu miros de fum şi stropite cu ţuică şi cu vin de pe la noi.  Nu am putut sta cu mâinile în sân şi cu pofta-n cui şi-am deschis Bunătăţi Tradiţionale.

Nu mai înghiţiţi în sec că suntem şi în stradă …(Cuza Vodă)… VĂ AŞTEPTĂM.